Slide

Een toekomstgericht beroep


Hondenmassage wordt steeds belangrijker binnen het welzijn van de hond, omdat steeds meer mensen gaan inzien dat het óók voor honden een goede manier is om gedrag en de gezondheid op een natuurlijke manier te ondersteunen en waar nodig probleemgericht aan te pakken.

Aanraking en massage voldoen aan de primaire levensbehoefte om contact te maken. Een pup die in zijn eerste levensfase weinig tot geen contact heeft gehad met mensen en andere honden, zal in zijn leven sociaal tekort komen. Honden hebben het, net als mensen, nodig om contact te maken en aangeraakt te worden, dat is geen luxe, maar een levensvoorwaarde.

In de wetenschap wordt er ook steeds meer bekend over de emoties bij honden en hoe belangrijk het is om een goede balans te hebben in de positieve en negatieve emotionele systemen. Aanraking en massage maken onderdeel uit van één van de positieve emotionele systemen en brengen daarmee een belangrijke bijdrage aan de balans in emoties.

Aanraking en massage geven niet alleen een lichamelijke prikkel, maar kunnen ook emoties en mentale processen in beweging brengen. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe meer je hiervan gaat ontdekken. Therapeutisch gezien kun je bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij stressreductie, traumaverwerking, pijnreductie en/of ondersteuning bij revalidatie.

In ons beroep stellen wij geen diagnose! Bij vermoeden van een probleem verwijzen wij door naar een medisch specialist of gedragsspecialist en werken daar graag mee samen. Iedereen heeft zo zijn specialisme en waar je als kynologisch masseur erg goed in bent, is een hond leren ontspannen, wat op elk niveau van de opleiding weer een stuk verdieping geeft. Daarmee is ons beroep juist een erg mooie aanvulling op het werk van fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Daar werken wij dan ook veel mee samen.

Goed is het ook om te weten dat hondenmassage op dit moment erg in ontwikkeling is in de markt. In de toekomst gaat het een steeds belangrijkere rol spelen in meer welzijn voor honden. Dat maakt dat ons beroep steeds belangrijker gaat worden in het werken met honden in ondersteuning bij gedrag, gezondheid én sport. Veel specialisten hebben ons al gevonden en willen samenwerken, maar… soms moeten we ons ook nog echt bewijzen en daar hebben we jullie hard bij nodig. Alleen samen kunnen we dit beroep meer op de kaart zetten.

Spanning gericht wegnemen

Bij probleemgedrag of lichamelijke problemen is er ALTIJD spanning in het lichaam. Massagetherapie geeft je meer inzicht in de spanningpatronen van het lichaam van de hond. Als een hond uit balans is, merk je dit niet alleen aan zijn gedrag of minder soepele bewegingen. Je kunt het ZELF VOELEN (koude poten, gespannen spieren) en ZIEN (rood tandvlees, huidproblemen, houding, kalmerende signalen, stress signalen). Door je hond in dit opzicht beter te leren kennen, kun je spanningspatronen gericht gaan aanpakken en kun je hem beter in de gaten houden en gericht onderhouden.

Spanningspatroon gedrag

Angstgedrag is een veel voorkomend probleem. Een hond met angstgedrag kan bepaalde prikkels niet adequaat meer verwerken, waardoor het zenuwstelsel overprikkeld raakt en de functies van het zenuwstelsel niet goed meer kunnen worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat leerprocessen worden beinvloed, hormenen en neurotransmitters niet goed hun werk kunnen doen en afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd. Het lichaam heeft STRESS.

Wat we dan zelf kunnen waarnemen aan de BUITENKANT is een gedrukte houding waarbij de nek en voorhand laag gaan, de rug bolt en het bekken ingetrokken wordt. Wat de meeste mensen niet waarnemen is de spanning aan de BINNENKANT van het lichaam. Als je dit kunt leren waarnemen, kun je het bindweefsel en de spieren van de hond gericht leren ontspannen en met een goede gedragsbegeleiding kun je de hond óók leren ontspannen in een voor hem moeilijke situatie. We werken daarbij met emotie-regulatie-training en indien het ons specialisme voorbij gaat, verwijzen we door. 

In de massagtherapie nemen we het volgende waar bij angstgedrag:

  • overbelasting van het zenuwstelsel waardoor de gehele wervelkolom spierspanning kan vertonen;
  • door de gedrukte houding spanning op schouders en achterhand;
  • overspanning op de voeten;
  • een warm hoofd, wisselend kou en warmte langs de wervelkolom, kou op het bekken;
  • rode slijmvliezen en dikke rode tong;
  • op plekken van spanning vachtverschillen.

Spanningspatroon lichaam

Problemen in het bewegingsapparaat komen weel voor. Als een hond een beperking heeft in één of meerdere gewrichten, gaat een hond compenseren in zijn gangwerk en bewegingen. Het lichaam krijgt te maken met een overbelasting. Een aangedaan gewricht zorgt daarmee voor spanning op de spieren en het bindweefsel en kan zelfs doorwerken naar en zichtbaar worden in de vacht. Het lichaam heeft STRESS.

Wat we vaak zelf goed kunnen waarnemen is een verandering in gangwerk en bewegingen aan de BUITENKANT. De hond vertoont een meer opwaartse dan voorwaartse beweging. Waar we zelf eigenlijk nooit op letten is de BINNENKANT van de hond. Als je kunt leren waarnemen waar de hond het meest compenseert kun je met massage het bindweefsel en de spieren gericht onderhouden en de gewrichten ondersteunen. Balansoefeningen en bewegingstherapie kunnen de proprioceptie verbeteren. Daarvoor werken wij graag samen met specialisten. Natuurlijk moet je bij bepaalde lichamelijke problemen altijd eerst naar een specialist. 

In de massagetherapie nemen we het volgende waar bij problemen met het bewegingsapparaat:

  • overcompensatie en gespannen spieren op de voorhand of achterhand, waardoor ook de rug gespannen raakt;
  • gespannen nek/schouders bij problemen op de voorpoten, mede daardoor een gespannen rug en bekken;
  • spierspanning lage rug en bekken bij problemen op de achterpoten;
  • op plekken van spanning vachtverschillen;
  • vachtproblemen;
  • ongelijkmatige afslijting van de nagels.

 

Website Zegenrijk