Slide

5-daagse Opleiding - Module 1 Kynologisch Masseur Basis


Deze module is bedoeld voor iedereen die met honden werkt en een extra service wil aanbieden in de dagelijkse praktijk. Ook voor eigen gebruik is het een waardevolle aanvulling op de band met je hond en het beter leren begrijpen van het hondenlichaam. Wij maken het leren voor iedereen toegankelijk door veel praktijkoefeningen en uitgebreide begeleiding bij de casussen. Deze module kun je ook voor eigen gebruik volgen. Meer informatie over de module kun je vinden in de STUDIEGIDS 2022/2023. Deze kun je opvragen via de startpagina van de website. 

Inhoud van de module

In deze module leer je in 5 lesdagen verspreid over een 5 maanden de basis voor het het geven van een goede ontspanningsmassage. We willen je alvast meegeven dat hondenmassage veel meer is dan massagetechnieken leren toepassen. Een hond aanraken betekent ook dat je leert op een rustige manier én in communicatie met de hond contact opbouwen. Hier besteden we elke les veel aandacht aan. Daarnaast leer je aandachtspunten te herkennen door observatie en palpatie. Alles bij elkaar geeft een goed beeld van de sessie die bij de betreffende hond past. Aangezien we in communicatie met de hond werken, stellen we als voorwaarde voor deelname dat je fysiek in staat bent om met de hond op de grond te werken. Tijdens de opleidingsdagen werken we met de honden van de deelnemers. Het is afhankelijk van het aantal deelnemers hoeveel dagen je je eigen hond mee kunt nemen.

Je sluit deze module af met een theorie- en praktijkexamen. Het theorie-examen vindt plaats op dag 6. Het praktijkexamen bestaat uit het aanleveren van een filmpje van een ontspanningsmassage op een voor jouw vreemde hond. Meer uitleg hierover ontvang je na aanmelding. Indien je dit met goed gevolg afrond, ontvang je het diploma 'Kynologsich Masseur Basis'. De lessen worden gegeven door specialisten in het vakgebied.

Lesstof en casussen

  • Waarom massage voor honden?
  • Welke invloed heeft massage op het lichaam en op gedrag?
  • Toegepaste anatomie en fysiologie (o.a cel- en weefselleer, huid, skelet, spierstelsel, zenuwstelsel, bloedvaten- en lymfevaten stelsel).
  • Botten, gewrichten en oppervlakkige spieren kunnen lokaliseren en benoemen.
  • Basis bewegingsleer: vaardigheden ontwikkelen in het observeren van het lichaam in stand en in beweging om onregelmatigheden op te kunnen sporen.
  • Palperen van het gehele lichaam: vaardigheden ontwikkelen in het opsporen van plekken van aandacht.
  • Analyseren van waarnemingen van observatie en palpatie, als basis voor de keuze van de massagesessie.
  • Observeren van communicatiesignalen tijdens aanraking en massage (kalmerende signalen, stresssignalen, dreigsignalen, stress ontladende signalen).
  • Uitleg en toepassen klassieke massagegrepen en massagetechnieken.
  • Sessie bewust aanraken: werken met korte en zachte aanrakingen met als doel lichaamsbewustzijn verhogen, concentratie verbeteren, communicatie. bevorderen; fysiologische effecten in beweging brengen.
  • Deelmassages hoofd, voorhand, rug, buik en achterhand: leren masseren op de verschillende delen van het lichaam met als doel het in beweging brengen van huid en bindweefsel; opwarmen en losmaken van spieren, soepel houden van gewrichten.
  • Werken in communicatie met de hond: signalen van de hond goed leren interpreteren leren te werken op basis van de kleinste communicatiesignalen.
  • Wanneer mag je niet masseren?
  • Wanneer schakel je een specialist in?
  • Werken met klanten: afnemen anamnese, observatie en palpatie, keuze van de massagesessie en het advies.
  • Casussen:
    • Oefenen met observatie, palpatie en deelmassages met de eigen hond. Indien die die niet hebt, kun je daarvoor een hond uitzoeken die je goed kent.
    • Oefenen met de observatie, palpatie en ontspanningsmassages met voor jou vreemde honden. Deze sessies hoef je niet te doen als je deelneemt voor alleen eigen gebruik.
    • Oefenen met het klantconsult met intake, observatie, palpatie en ontspanningsmassage met voor jou vreemde honden waarmee je nog niet eerder gewerkt hebt. Deze klantsessies hoef je niet te doen als je deelneemt voor alleen eigen gebruik.

Data

Voor actuele data klik hier

Tijden lesdagen

9.30 tot 16.30 uur

Locatie

Kynomassage hoofdlocatie Dorst, nabij Breda

Docenten

Nederland: Judith Hofman, Tanja Lucas, Odette Meijer, Peggy Ham, Gerda Dupain

Belgie: Kaat Wauters, Tamara Vlemmix

Prijs

Voor actuele prijzen klik hier

Inclusief uitgebreide documentatie, koffie, thee en versnaperingen. Deze opleidingsmodule gaat door bij 6 deelnemers.

Deelnemende honden

De groep bestaat uit 6 tot 10 deelnemers. Tijdens de lessen werken we op jullie eigen honden, waarbij het de bedoeling is dat je ook op elkaars honden oefent, zodat je meer ervaring kunt opdoen. Het is afhankelijk van het aantal deelnemende honden hoeveel dagen je jouw hond mee kunt nemen. De deelnemende hond moet goed in de groep kunnen met andere honden. Je ontvangt na inschrijving meer informatie en een deelnameformulier. Op basis van dit formulier maken we een indeling van de honden tijdens de lesdagen.

Beroepsvereniging

Kynomassage is door de Beroepsvereniging Palpabel geaccrediteerd als erkend opleidingsinstituut en erkend als bij- en nascholingsinstituut.

CRKBO

Kynomassage staat geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daarmee BTW-vrijgesteld.

Website Zegenrijk