Gastlezing - Wel of niet steriliseren of castreren bij de hond


In deze lezing leer je meer inzicht te krijgen in sterilisatie en castratie bij teef en reu. Het kan je helpen een bewustere keuze te maken voor jouw hond. Daarnaast is het een interessant onderwerp voor de hondenprofessionals om je kennis uit te breiden.

Inhoud van de lezing

Iedere hondeneigenaar die met zijn nieuwe pup bij de dierenarts komt, wordt verteld dat het het meest gezond is om de teef te laten ‘helpen’. De kans op baarmoederontsteking, suikerziekte en/of mammatumoren wordt dan dusdanig verminderd dat de hond bijna geen gevaar meer loopt om deze ziektes te krijgen.

Tegenwoordig kan men kiezen tussen de standaard buikoperatie en de laparoscopische versie. Deze laatste vorm wordt steeds vaker gedaan omdat de ingreep minder invasief zou zijn. Maar wat is het gevolg van het weghalen van een orgaan (baarmoeder en eierstokken) en wat is de invloed van de leeftijd? Wat gebeurt er in de buik en met de omliggende structuren? Wat is de invloed op de doorbloeding, de fascia, de hormonen of de zenuwvoorziening van het bijbehorende gebied?

Ook over de reu wordt vaak al het advies gegeven om de reu te laten 'helpen' als er sprake is van een seksuele component of bepaald probleemgedrag als weglopen of uitvallen naar andere honden. Wat een heleboel specialisten en eigenaren zich vaak niet realiseren, is dat de hond heel vaak een andere motivatie voor het gedrag heeft, meestal angst en/of stress. Wat wordt er nu eigenlijk bij de reu weggehaald? Een welke invloed heeft dat op het lichaam?

Datum

nieuwe datum volgt in 2021

Tijd

19.30 tot 22.00 uur

Locatie

Kynomassage hoofdlocatie Dorst, nabij Breda

Docent

Dian Wagemakers, holistisch dierenarts. Meer informatie kun je vinden op www.dianwagemakers.nl

Prijs

€30,00

Inclusief uitgebreide documentatie, koffie, thee en versnaperingen.

Deelnemende honden Deze lezing volg je zonder hond.
Beroepsvereniging

Kynomassage is door de Beroepsvereniging Palpabel geaccrediteerd als erkend opleidingsinstituut en erkend als bij- en nascholingsinstituut.

CRKBO Kynomassage staat geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en is daarmee BTW-vrijgesteld.

home paars

Kynomassage
Rijksweg 167
4849 BN Dorst (nabij Breda)

telefoon paars

(06) 18 01 76 17

Algemene Voorwaarden

Klachtenregeling

Privacyverklaring

BTW-identificatienummer NL001643111B15