Waarom massagetherapie?

Spanning gericht wegnemen

Bij probleemgedrag of lichamelijke problemen is er ALTIJD spanning in het lichaam. Massagetherapie geeft je meer inzicht in de spanningpatronen van het lichaam van de hond. Als een hond uit balans is, merk je dit niet alleen aan zijn gedrag of minder soepele bewegingen. Je kunt het ZELF VOELEN (koude poten, gespannen spieren) en ZIEN (rood tandvlees, huidproblemen, houding, kalmerende signalen, stress signalen). Door je hond in dit opzicht beter te leren kennen, kun je spanningspatronen gericht gaan aanpakken en kun je hem beter in de gaten houden en gericht onderhouden. 

Spanningspatroon gedrag

Angstgedrag is een veel voorkomend probleem. Een hond met angstgedrag kan bepaalde prikkels niet adequaat meer verwerken, waardoor het zenuwstelsel overprikkeld raakt en de functies van het zenuwstelsel niet goed meer kunnen worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat leerprocessen worden beinvloed, hormenen en neurotransmitters niet goed hun werk kunnen doen en afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd. Het lichaam heeft STRESS.

Wat we dan zelf kunnen waarnemen aan de BUITENKANT is een gedrukte houding waarbij de nek en voorhand laag gaan, de rug bolt en het bekken ingetrokken wordt. Wat de meeste mensen niet waarnemen is de spanning aan de BINNENKANT van het lichaam. Als je dit kunt leren waarnemen, kun je het bindweefsel en de spieren van de hond gericht leren ontspannen en met een goede gedragsbegeleiding kun je de hond óók leren ontspannen in een voor hem moeilijke situatie. We werken daarbij met emotie-regulatie-training en indien het ons specialisme voorbij gaat, verwijzen we door. 

In de massagtherapie nemen we het volgende waar bij angstgedrag:

 • overbelasting van het zenuwstelsel waardoor de gehele wervelkolom spierspanning kan vertonen;
 • door de gedrukte houding spanning op schouders en achterhand;
 • overspanning op de voeten;
 • een warm hoofd, wisselend kou en warmte langs de wervelkolom, kou op het bekken;
 • rode slijmvliezen en dikke rode tong;
 • op plekken van spanning vachtverschillen.

Spanningspatroon lichaam

Problemen in het bewegingsapparaat komen weel voor. Als een hond een beperking heeft in één of meerdere gewrichten, gaat een hond compenseren in zijn gangwerk en bewegingen. Het lichaam krijgt te maken met een overbelasting. Een aangedaan gewricht zorgt daarmee voor spanning op de spieren en het bindweefsel en kan zelfs doorwerken naar en zichtbaar worden in de vacht. Het lichaam heeft STRESS.

Wat we vaak zelf goed kunnen waarnemen is een verandering in gangwerk en bewegingen aan de BUITENKANT. De hond vertoont een meer opwaartse dan voorwaartse beweging. Waar we zelf eigenlijk nooit op letten is de BINNENKANT van de hond. Als je kunt leren waarnemen waar de hond het meest compenseert kun je met massage het bindweefsel en de spieren gericht onderhouden en de gewrichten ondersteunen. Balansoefeningen en bewegingstherapie kunnen de proprioceptie verbeteren. Daarvoor werken wij graag samen met specialisten. Natuurlijk moet je bij bepaalde lichamelijke problemen altijd eerst naar een specialist. 

In de massagetherapie nemen we het volgende waar bij problemen met het bewegingsapparaat:

 • overcompensatie en gespannen spieren op de voorhand of achterhand, waardoor ook de rug gespannen raakt;
 • gespannen nek/schouders bij problemen op de voorpoten, mede daardoor een gespannen rug en bekken;
 • spierspanning lage rug en bekken bij problemen op de achterpoten;
 • op plekken van spanning vachtverschillen;
 • vachtproblemen;
 • ongelijkmatige afslijting van de nagels.

 

home paars

Kynomassage
Rijksweg 167
4849 BN Dorst (nabij Breda)

telefoon paars

(06) 18 01 76 17

X

Right Click

No right click